Puffadás

A has gázosodása, a feszülő érzés, a gyakori szellentés, a has puffadása ami  kellemetlen érzés. A puffadás hátterében az emésztés zavara, rothadás a bélflórát alkotó gombák, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok csatározása áll.

Puffadás és a bélgázok

A szellentés ugyan nem életveszélyes, de kellemetlen - és nagyon zavaró - tünet, főképp, ha túl gyakran történik. Az étrend megváltoztatása, a folyadékbevitel megemelése és néhány táplálék- kiegészítő alkalmazása enyhülést hozhat az illető és környezete számára egyaránt. A puffadás  tüneteket kezelni kell, mert a belek az immunrendszer 70%-át adják, az egészséget meghatározó anyagok felszívódása és termelése történik itt. Ezért olvashatjuk ezt : „a betegség a belekben kezdődik”.

A bélgázok távozása normális élettani jelenség: egészséges felnőttel naponta akár tizenötször is előfordulhat, hogy a végbélnyíláson át fél-másfél liter bélgáz távozik. A normális életfunkció azonban nem jelent társadalmilag elfogadottat. Vannak, akiknek még ez a mennyiség is kényelmetlen, másoknál, ráadásul az átlagosnál még sokkal több a bélgáz képződés. Béltisztító kúrával könnyen egyensúlyba hozható a bélflóra.

Puffadás és bélgázszagok

A bélgázok kellemetlen szagát általában a bennük lévő kén-hidrogén és egyéb kéntartalmú gázok okozzák. A rendkívül erős bélgáz termelés oka emésztési és felszívódási zavar lehet - például lisztérzékenység (coeliakia) miatt. Stressz is kiválthatja, mivel az ilyen helyzetben lévő ember öntudatlanul gyakran sok levegőt nyel, ami a bélflóra egyensúlyát felborítja, teret adva az élősködő gombák elszaporodásának, mint a candida.

Bélgáz akkor távozik szellentés formájában, ha a bélcsatornában túl sok gáz halmozódik fel. A leggyakoribb oka a rágás nélküli táplálkozás, a finomított élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása (fehér cukor, fehér liszt), ami ételallergiához is vezethet, a kevés folyadék, a mozgás hiánya, az idegesség, feszültség és szorongás. Az emésztésben, az idegrendszer és az agy is részt vesz. A közöttük zajló kommunikáció meghatározza a belekben zajló folyamatokat.

Puffadás és ételérzékenység

Egyéni érzékenység előfordulhat még a brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, hagyma és bab esetében, mivel ezek a zöldségek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, gyakran csak részlegesen emésztődnek meg a gyomorban és a vékonybélben. A vastagbélbe érkezve az ott élő ártalmatlan baktériumok bontják tovább ezeket, ami bizonyos gázok - szén-dioxid, hidrogén és metán - felszabadulásával jár együtt. Némelyeknél a tej és tejtermékek fogyasztása okoz gázképződést és puffadást, aminek oka a laktóz intolerancia. (Ennek lényege, hogy a bélben nincs tejcukorbontó enzim.)

Ha ezek a panaszok nem csak átmenetileg jelentkeznek, akkor végezzen béltisztítást, bár civilizált világunkban a béltisztítást, mint egészségmegőrző programot mindenki étrendjében szerepeltetni kellene.

A Lipo+ szénsavmentes vízben oldva, kevés zöld citrom levével keverve nagyon hatásos általános emésztést segítő, béltisztító, az emésztőrendszert megnyugtatja és csökkenti a haspuffadást.

A Lipo+ -ban található prebiotikum a FOS,  a vastagbélben élő „barátságos” baktériumok (probiotikumok) etetőanyaga, ami segít a gáztermelő baktériumok számának csökkentésében. Bizonyos élelmiszerekben található emészthetetlen szénhidrátok, a frukto-oligoszacharidok (FOS) kedveznek a „barátságos” baktériumok szaporodásának (acidophillusok, bifiduszok), ami gyakran magában is megoldja a szélgörcs, puffadás és más emésztési panaszok okozta problémákat.

Ami nem tesz jót a puffadásnak

Ne igyon szénsavas üdítőitalokat. Az ételt rágja meg alaposan. A nagy darabok félig emésztve kerülhetnek a vastagbélbe, és gáztermelődést indítanak el. Egyen lassan, mert ha gyorsan eszik, több levegőt nyel. Főzés előtt áztassa be a babot, hogy az emészthetetlen szénhidrátok kiázhassanak belőle. Az áztatólevet öntse ki, és a babot friss vízben főzze meg. Csíráztasson! A csíranövények nem gázosítanak és természetes méregtelenítők, tele vitaminnal, ásvánnyal és enzimekkel. A csíranövények élő élelmiszerek, nincs még egy ilyen természetes táplálék, ami ennyi életet és egészséget adna a mai világban.

Amerikai kutatók fiatal és középkorú férfiakon végzett felmérése szerint hamis az az általános nézet, hogy a bélgáz termelése a korral növekszik.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!