Papaya

Latin név: Carica papaya
Népies név: Dinnyefa

Növény leírása

A dinnyefát a térítők közötti trópusi területek gazdag talaján termesztik.Gyors növekedésű, rövid életű, fatermetű, de csak gyengén fásodó törzsű növény. A mintegy 10 m. magas fa tetején a levelek egy csokorban helyezkednek el. Az apró, zöldes színű porzósvirágok a levelek hónaljában ülnek. A nagyobb termős virágok önállón vagy kettes-hármas csoportokan, a törzs felső részén találhatók. Termése nagy, 20-30 cm-es, érett állapotban narancssárga bogyótermés, amely 5 kg-ot is nyomhat. A dinnyefa lombkoronájával és fürtökben csüngő termésével a pálmafára emlékeztet. A termésből származó papajatejet a még fán lévő, éretlen gyümölcs lecsapolásával, bemetszésével vagy bevágásával nyerik. A papajatej tartósításához elengedhetetlen szárítás a napon történik. A begyűjtés idején még fehér és folyékony anyag a szárítás során sárgásbarna árnyalatot kap és húskivonat szagára emlékeztető illatot áraszt. Miden egyes gyümölcsből mintegy 10 g tej nyerhető, amelynek 20 %-a porrá szárított nyers papain lesz. A papaint tabletta, kapszula, kenőcs és különféle gyógykészítmények formájában alkalmazzák.

Mire jó?

Vitaminokban gazdag gyümölcshúsa bélrenyheség, aranyeres bántalmak enyhítésére alkalmas, de arckrémekbe, samponokba is keverik. Éretlen termésének héja egy papain nevű fehérjebontó enzimet tartalmaz, ebből szépségmaszkot, emésztést elősegítő gyógyszert készítenek belőle, de felhasználják bőrbetegségek, égési sebek gyógyítására is. Ghanában rákos betegek kezelésélre alkalmazzák.
A dinnyefa hatóanyaga élősködőellenes szer, amelynek nyugtató hatása van az emésztőrendszerre. Elősegíti a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését a gyomorsav mennyiségétől függően. Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi. Bizonyos emésztési zavarok (gyomorsav-termelési elégtelenség) kezelésében ajánlott. A bél különféle élősködői ellen (Oxyuris, Ascaris, Ancylostom), valamint ér- (visszértágulatos fekély, aranyér) és bőrproblémák (tályogok, sebek és különféle bőrbetegségek) esetén alkalmazzák.

Hatóanyag

A papajatejből kivont papain fehérjebontó enzimek keveréke, amelyek természetes vagy izolált állapotban hasznosíthatók. A levelekből és a fa kérgéből egyéb anyagokat is kivonnak: 10-12 % ásványi anyagot, szerves savakat és vitaminokat.

Érdekesség

Papaintartalmú leveleibe a helyi lakosok nyers húst csomagolnak, hogy főzés előtt megpuhuljon. A termés magjáról azt tartják: antibakteriális hatása mellett az amőbák okozta betegségek ellen is jó. A virág forrázata köhögés elleni, valamint torok- és hangszálnyugtató szer. Virágai közvetlenül  a törzsön nyílnak.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!