Máriatövis

Latin név: Silybum marianum (Carduus marianus)
Népies név: máriabogáncs, tarkabogáns, szilimarin, szilibin

Növény leírása

Ez a korai telepesek által Európából  Észak- Amerikában meghonosodott növény bíborpiros vagy lilás színű virágzatával és fehér erezetű leveleivel gyakori látvány Kalifornia keleti partvidékén, gyomnövényként azonban az Egyesült Államok más vidékein és a világon mindenütt megtalálható. Júniustól augusztusig virágzik, s gyógyhatású, fényes fekete magvai a nyár végére érnek be.

Lágy szárú növény, vaskos szára felálló, elágazó. Zöld leveleinek erezetét klorofillmentes levélszövet szegélyezi, ezért a levelek márványozottnak látszanak. Fészkes virágzatában bíborszínű, ritkán fehér virágai a szár csúcsán egyesével állnak, ülő fészek-pikkelyei erős, kemény tövisekben végződnek. Bóbitás kaszattermése tojásdad alaku. A  700 m magasságig előforduló máriatövis a száraz, sziklás területeket kedveli. A termést és a leveleket hasznosítják. A begyűjtés nyár végén történik. A porított termést száraz kivonat vagy tinktúra formájában más hasonló gyógynövényekkel együtt alkalmazzák.

Mire jó?

A máj méregtelenítésére. Májbetegségek- májzsugor (cirrózis), vírusos májgyulladás (hepatitis) - kezelésére.
Nagy mennyiségű alkoholfogyasztás következtében kialakuló májkárosodások csökkentésére.
Az epekövek kialakulásának megelőzésére és kezelésére. Pikkelysömör (psoriasis) ellen.

A szilimarin  megszünteti vagy csökkenti azoknak az anyagoknak a hatását, amelyek a májszövetek elhalását vagy a máj zsugorodását idézik elő. A szilimarin "méregteleníti" a májat, és elősegíti a regenerálódását. Fokozza az epekiváőlasztást, és csillapítja a görcsöket. Alkalmazzák enyhe emésztési zavaroknál, valamint az epeműködés zavarainál, kiegészítő kezelésként az idült májgyulladásnál és májzsugorodásnál. Gyakran társítják más gyógynövényekkel, így pl. a fecskefűvel, az articsókával vagy a boldófával. A máriatövis úgy fokozza és erősíti az életfontosságú szervünk a máj működését, hogy megakadályozza a májban termelődő, s a méregtelenítő folyamathoz nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület, a glutation kiűrülését, sőt 35%-kal képes megnövelni a glutation koncentrációját.Rákos betegeknél a máriatövis csökkenti annak a veszélyét, hogy a kemoterápiás kezelés következtében oly gyakori májkárosodás bekövetkezzen, sőt a felépülést is gyorsítja azáltal, hogy segíti a betegség során a szervezetben felszaporodó méreganyagok kiürülését.

Gyulladáscsökkentő képességgel is rendelkezik. A pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást is lassítja. Hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség egyik legfőbb oka)kezelésében is, mivel segíti a májban az ösztrogén lebontását. Az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hasznát venni, hiszen serkenti a koleszterinben gazdag emésztőnedvnek az epének az áramlását.

Hatóanyag

A máriatövis termése és levelei szilibint és más flavonoidokat (szilidianin, szilimarin, szilikrisztin) tartalmaznak. Ezek a vegyületek májvédő hatásúak.

Érdekesség

A növény minden része ehető.
A mártitövis napjaink egyik legmélyrehatóbban tanulmányozott gyógynövénye.
A szilimarin nem jól oldódik vízben, ezért ha a máriatövis magjából teát készít, májvédő alkotórészeiből kevés kerül át a teavízbe.
Kisérletek igazolták, hogy naponta 3 alkalommal 140 g szilibin lényegesen csökkenti azoknak a betegeknek a halandóságát, akik alkoholfogyasztás miatt kaptak májzsugorodást. Az intravénásan beadott szilibin a gyilkosgalóca-mérgezésnél védelmet nyújt az amantin és a phalloidin ellen, de minél később jut a szervezetbe, annál kevésbé hatékony.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!