Komló

Latin név: Humulus lupulus

Növény leírása

Csavarodó évelő kúszónövény, melynek lomblevelei átellenes állásúak, alakjuk változatos, tenyeresen osztott. Kétlaki növény, termős virágzata 20-60 virágból álló kettősbogas füzér, amelyből elvirágzás után jellegzetes komlótobozka képződik. A virágzati tengelyen (tobozorsó) kétoldalt négyesével álló füzérágak egy-egy murvalevél hónaljában helyezkednek el. A komló nyirkos helyeken és erdőkben a tengerszint felett 1500 méterig fordul elő Európában. A toboz (termős virágzat) szárítás után jellegzetesen keserű ízű. A sörgyártásban használják és  gyógyszertári készítményként is kapható (forrázat, por vagy kivonat formájában), valamint nyugtató fürdőként a balneoterápiában is alkalmazható .

Mire jó?

A komló nyugtató és altató hatása a benne található illóolaj bizonyos komponenseinek és azok származékainak köszönhető. Baktériumölő és a baktériumok élettevékenységét gátló tulajdonságai keserűanyagainak (humulon és lupulon) tulajdonítható. Természetes hatású szer. Nyugtató hatású növények közé soroljuk a komlót mert hasznos álmatlanság kezelésére egyéb növényekkel, pl. a macskagyökérrel együtt alkalmazva. Idegrendszeri zavarok esetén felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt adható idegnyugtató gyógykészítmény egyik komponense.

A Lipo+ nevű gyógynövényfőzetben való szerepe kettős. Egyrészt kitűnő baktériumölő és keserűanyagainak köszönhetően emésztést elősegítő, másrészt természetes hormonpotló, ugynevezett fitoösztrogéneket tartalmaz. A fitoösztrogén olyan térszerkezetű anyag, mint a női nemi ösztrogén, de nincs mellékhatása. Az ösztrogén már 25 éves kortól elkezd csökkenni a szervezetünkben. Ez idővel sok problémát okoz, mint például a klimax alatt fellépő kellemetlen tüneteket. Nem kellene pedig ismernünk a klimaxot, mint problémát!-pl. a japán nők soha nem klimaxolnak, mert fitoösztrogénben gazdag a táplálkozásuk, ők sok szójaterméket esznek, nekünk pedig itt van a komló vagy poloskavész kivonatokat tartalmazó étrend kiegészítők.

A fitoösztrogének csak üres receptorokhoz kapcsolódnak. Képzeljünk el egy nagy termet ahol rengeteg fotel van. Vannak fotelok, ahol ösztrogének ülnek, akkor jó ha a terem megtelt ösztrogén vendégekkel és minden fotelban van egy vendég (csak egy, mert a sok ösztrogén nem jó). Ha fitoösztrogéneket hívunk a terembe ők csak az üres fotelekbe ülnek bele szépen egyesével, mert akinek nem jut hely az kimegy a teremből. Ha minden fotelban ülnek, akkor egyensúly áll fent, így az ösztrogénszint csökkenés okozta klimax kellemetlen tüneteivel együtt elkerül minket.

Hatóanyag

A komlótoboz hatóanyag csoportjai: gyantaanyagok (12-22%), illóolaj (0,5-2 %), cseranyagok (4-8 %) és flavonoidok. A gyantaanyagok közül a legjelentősebb az alfa-keserűanyag (humulon) és a béta-keserűanyag (lupulon). Az illóolaj összetevői közül jelentősebb a mireén, a béta-kariofillén és a humulén.

Érdekesség

A régi időkben úgy is alkalmazták álmatlanság ellen, hogy a komlót alkohollal meghintve a párnahuzatba tették, majd azon aludtak. Napjainkban is alkalmaznak ilyen párnát, álompárna néven kapható a mi üzletünkben is.

A Magyarországon is őshonos, vízparti élőhelyek fáira felfutó komló, menstruációs fájdalmak és a menopauza zavarai ellen más fitoösztrogén-tartalmú növényekkel együtt használható. Ezt a tulajdonságát mindeddig még nem használták fel.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!