Kamilla azulén


KAMILLA (Orvosi székfű)

Latin név: Matricaria chamomilla/Chamomilla recutita
Népies név: kamilla, székfű, német kamilla, vad kamilla

Növény leírása

Az orvosi székfű Európában igen elterjedt egynyári, aromás illatú növény. Szárának magassága elérheti a 40 cm-t. Sárgászöld levelei sallangosan szeldeltek. Kúp alakú virágzata végálló fészek. A fészektányér (vacok) először félgömb alakú, később virágzáskor megnyúlik, kúpos és belül üreges lesz. Az orvosi székfű fészekvirágzata termős fehér sugárvirágokból és középen sárga, kétivarú csöves virágból áll. A virágzatát hasznosítják. Kelet-Európában a teljes virágzáskor takarítják be a vadon termő növényeket. Hazánk egész területén vadon terem, jelentős állománya a szikes területeken van. Begyűjtés után az orvosi székfüvet árnyékos, szélvédett helyen szárítják. A szárított virágzatnak erős illata és nagyon keserű íze van. A székfüvet tea és kivonat formájában, valamint desztillált illóolajként használják. A növény különböző gyógykészítmények alkotórésze, használják testápolásra is.

Mire jó?

Gyulladásos bélbetegség , emésztési zavarok, gyomorrontás kezelésére. Általános nyugtatásra, relaxálásra. Nyugtatja a feszült, fájó izmokat. Csillapítja az idegfeszültséget és az ingerlékenységet.

Az orvosi székfű virágzata gyulladásgátló és görcsoldó, emésztést serkentő és jótékony hatású az emésztési zavarok tüneteinek kezelésében. Külsőleg bőr és nyálkahártyagyulladásokban nyugtató és viszketéscsillapító hatású. Szemborogató, fogínyerősítő, elősegíti a sebgyógyulást. Olajos készítményei elsőfokú égési sebek, felfekvések kezelésére is alkalmasak lehetnek. Az orvosi székfű különösen hatékony bizonyos  emésztési zavarok kezelésében: gyomor- vagy bélgörcs, felfúvódás, renyhe emésztés, böfögés, bélgázképződés esetén.

Hatóanyag

A növény gyógyító hatását részben a sokféle hatóanyagot tartalmazó illóolaja eredményezi, de más gyógyhatású anyagokat is tartalmaz, köztük az apigenint és glikonidjait.

Az orvosi székfű virágzatának keserű ízét a benne lévő szeszkviterpén laktonoknak köszönheti. A virágzat több bioaktív vegyületet tartalmaz: kék színű illóolajat (amely gazdag azulénben és biszabolban), továbbá flavonoidokat és nyálkaanyagokat is.

Érdekesség

Kellemes, almára emlékeztető íze és aromája (a kamilla név a görög kamai melon kifejezésből ered, melynek jelentése: őrölt alma) a teakészítés és kortyolgatás szertartását nyugtató élménnyé varázsolja. Az orvosi székfűvel végzett vizsgálatok kimutatták a növény gyulladásgátló hatását, amely az azulénnek és a biszabolnak köszönhető. Az újabb vizsgálatok szerint az orvosi székfű nyelves virágaiban felhalmozódó apigenin a papaverinnél erősebb görcsoldó hatású.

Külsőleg nyugtatja a bőrt és a száj valamint a szem nyálkahártyáit, elmulasztja a bőrkiütéseket, gyulladást és fájdalmakat.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!