Gyömbérgyökér

Latin név: Zingiber officinale
Népies név: fűszergyömbér

Növény leírása

Évelő, lágy szárú növény, hosszú levelei lándzsára emlékeztetnek. Az íriszhez hasonló sárga virágai kicsik és bíborvörös ajkúak. Termése sok magot tartalmazó tok. Mivel magról nehezen szaporítható, szaporítása a rizómarészek feldarabolásával történik. Megszárítva és megdarálva a gyökértörzs (rizóma) aromás fűszer, elsősorban az ázsiai konyha használja. Tropikus vidék növénye. A gyömbért főleg Indiában, Kínában és Jamaicában termesztik. A gyökértörzset hasznosítják, amelyet az ültetést követően 9-12 hónap elteltével gyűjtenek be. Gondosan megtisztítják a földtől, majd megmossák, meghámozzák, feldarabolják, szikkasztják és megszárítják. Használják porítva, kivonatokban, pl. tinktúrában és különböző speciális gyógykészítmények összetevőjeként.

Mire jó?

Utazási betegségek, hányás, hányinger és méregtelenítés a NYIROK ÉS IMMUNRENDSZER gyógynövénye
Nem hiányozhat egyetlenegy háztartásból sem. Az utazási betegségek (repülőút, hajóút)
mellékhatásaként jelentkező, hányinger, verejtékezés, és rossz komfortérzet megszüntetője. Tisztító és méregtelenítő kúra nem történhet gyömbér nélkül.
A legsokoldalúbb gyógy-és fűszernövény.
Híres  gyomornyugtató hatásáról. Eredményes gyomorrontás, haspuffadás, émelygés, hányinger megszüntetésére. Fokozza az emésztőnedvek termelődését a savak hatását pedig közömbősíti . Kísérletekkel igazolták,hogy  a kemoterápiás kezelések mellékhatásaként jelentkező rosszulléteket enyhíti, illetve időskori vagy sebészeti beavatkozások, altatások után jelentkező émelygés,szédülés megszüntetője.A gyömbér hányáscsillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre.

A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Tengeri beteg a tengerész? Gyömbért Neki! Tengeribetegség és utazási betegségek klasszikus tüneteggyüttesének enyhítésére, mint verejtékezés, hányinger esetén ugyancsak kísérlet során igazolt hatású. (a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen)Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.A zingerol és a sogaol, amelyeket a gyökértörzs tartalmaz, láz- és fájdalomcsillapító hatásúak, így
Télen is nagy hasznát vesszük  megfázás és hörghurut esetén.

A gyömbérnek jótékony hatása van a gyomornyálkahártyára - így pl. védelmet nyújt az alkohol agresszív hatása ellen. Mivel enyhítőleg hat a gyomorra, csökkenti a hányingert és a hányást A zingerol és a sogaol, amelyeket a gyökértörzs tartalmaz, láz- és fájdalomcsillapító hatásúak. A gyömbér kivonata csökkenti a foszfolipidek és a zsírsavak szintjét a vérben, sőt a koleszterint és a vérben található trigliceridek mennyiségét is. Régóta ismeretes a gyömbérnek az emésztőrendszer működési zavaraira gyakorolt hatása. Szélhajtó és étvágyjavító. A növényt a hányingert és a hányást csökkentő hatása miatt a gyomorhurut kezelésére ajánlják, továbbá epeelválasztási és hasnyálmirigyelégtelenség esetén alkalmazzák. Külsőleg a gyömbér illóolaját reumatikus fájdalmak kezelésére használják.

Hatóanyag

A gyömbér aromája illóolajának köszönhető amelyet a gyökértözs tartalmaz. Az illóolaj fontosabb összetevői: zingiberin, zingierol, cineol, borneol, kamfén stb. Tartalmaz még fenolvegyületeket, cukrot, keményítőt, aminosavakat, zsírsavakat (oleinsavat) enzimeket, pl. zingibaint és gingerolt.

Érdekesség

Az Ókori görögök annyira kedvelték a gyömbért emésztést elősegítő hatása miatt, hogy kenyerükbe is belekeverték. Így született az első gyömbérkenyér.

A gyömbér már az ókori Kínában és Indiában a nátha és a köhögés gyógyszere volt. Illóolajának gyulladásgátló hatását klinikai kutatások is igazolták. Miamiban (Florida, USA) idült izületi gyulladásban szenvedőket  hat héten át kezeltek gyömbérkivonattal. A 247 kezelt beteg 63%-ánál enyhültek a térdfájdalmak, sőt az ellenőrzést kiterjesztették a járásnál és az állásnál bekövetkező fájdalomra is. Azoknál viszont, akik acetaminofent kaptak, a javulás csak 50 %-os volt.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!