FOS

Fructo oligoszacharid (FOS)

Prebiotikum

A prebiotikumok (FOS) nem emészthető szénhidrátok, amelyekre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik (táplálják, etetik) a bél mikroflórájában található probiotikumokat (Acidophilus, Bifidusz).

„a betegségek és a korai öregedés oka a vastagbélben zajló önmérgeződés, mely megakadályozható".

Születés előtt az ember bélrendszere nem tartalmaz mikroorganizmusokat, azaz steril, de a környezetéből - a szülőcsatornából, az anya melléről és mindenfajta érintkezés során - hamar megszerzi a mikrobákat. Emésztőrendszerünkben számos mikroorganizmus található, melyek összessége a bélflóra. Prebiotikumnak hívják azokat a természetes tápanyagokat, melyek jellemzõen a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, így elõsegítik azok elszaporodását, túlsúlyba kerülését.

Képzeljünk el egy akváriumot, ez lesz a bélflóránk (a vastagbél-flóránk). Ebben az akváriumban rengeteg halacska uszkál, ezek a bélflóra hasznos bélbaktériumai  (probiotikumok), nagyon sokan vannak és különböző névre hallgatnak.  Két nagy csoportot vegyünk az acidophilluszokat és a bifiduszokat. Képzeljük el, hogy ezek a halacskák az akváriumunkban acidophillusz és bifidusz névre hallgatnak.

A Fructo oligoszaharid a bifidusz és acidophillusz nevű halacskáinknak az etetőanyaga. Az akváriumban úszkáló halakat etessük meg , ha kapnak Fructo oligoszacharidot (prebiotikum) etetőanyagot,  gyorsabban szaporodnak. Ha sokan vannak a halacskák a  bélflóra egyensúlya helyreáll, vagyis a sav-bázis egyensúly helyrebillen.
Tudjuk, hogy a bélflóra egyensúly nagyon fontos az immunrendszer és az egészséges test szempontjából, ha úgy tetszik akkor a fiatalság és a hosszú élet alapja. Az immunanyagok 70%-a termelődik itt. A megdöbbentő számban és variációban előforduló baktériumközösségek nem kevesebb mint 400-500 baktériumfajt tartalmaznak, és számuk tízszerese az emberi szervezet saját sejtjeinek.

Ezek a mikroorganizmusok segítenek az emésztésben, védenek a fertőzésektől, szabályozzák a zsírraktározást, és elősegítik a véredények keletkezését. Azonban csak pro- és prebiotikumok pótlásával nem tudunk hatékonyak lenni.  Rendszeres méregtelenítés nélkül mit sem ér a kúránk. A Lipo+ főzettel kitakarítjuk ezt az akváriumot , és utána meg is tápláljuk. Egy olyan  program amely összhangban áll a szervezet működésével.
A Lipo+ mellékhatása: egy új ruhatár.

Megszabadít az értéktelen hulladékoktól és ezáltal új erőre kapunk, úgy, hogy közben az alakunkat is visszanyerjük. Tehát a  bélflórát mikroorganizmusok - baktériumok és gombák - tömege alkotja. Ezek a vastagbélben élnek és normál körülmények között semmiféle káros hatásuk nincs. Az egyes fajták mennyiségi aránya minden embernél más. A vastagbélbe jutott, az ember számára emészthetetlen béltartalom maradékán élnek és cserébe bizonyos ellenszolgáltatásokat nyújtanak, pl.Segítik életfontos ásványi anyagok felszívódását (kálcium, magnézium, vas). Számos fontos tápanyagot termelnek,melyeket a bélhámsejtek felhasználnak (arginin, glutamin, rövid szénláncú zsírsavak).

Egyesek közömbösek, mások a táplálékban található cellulózt bontják, némelyek a B-vitamin-komplexum tagjait szintetizálják, emellett felhasználják a tápanyagokban bevitt koleszterint, csökkentve azok bejutását a szervezetbe.

Vitaminokat is termelnek nekünk (pl. B-vitaminok, K-vitamin- zsírban oldódó, a véralvadáshoz nélkülözhetetlen K-vitamin több mint fele- ), melyek szintén szerepet játszanak szervezetünk védelmében. Biztosítják a bélnyálkahártya épségét, ezáltal megakadályozzák számos mérgező vagy allergiát okozó anyag felszívódását. Segítik a bélműködést, hiányukban lassú, renyhe lesz a belek mozgása. A bélflóra fontos szerepet kap az olyan táplálékok lebontásában is, melyeket a szervezet nem képes megemészteni. A probiotikumok tehát olyan humánbarát bélbaktériumok, melyek számtalan létfunkciót irányítanak. Szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, a vitamintermelődésben, az immunrendszer erősítésében, illetve a kórokozók elpusztításában.

Nem engedik a kórkozó baktériumokat elszaporodni, egyszerűen azáltal, hogy elfoglalják előlük a helyet. Ugyanakkor a bélbaktériumok méreganyagokat is termelnek, de ezekhez a szervezet kitűnően alkalmazkodott az evolúció során: a máj normál körülmények között gyorsan és hatékonyan semlegesíti őket és csak akkor okoznak problémát a szervezetnek, ha a máj súlyosan károsodik. Immunrendszerünk már jól ismeri ezeket a "társbérlőket" és megtűri jelenlétüket, miközben gondoskodik arról, hogy a vastagbélből a szervezet más részeibe ne jussanak át. A candidiasis-nak nevezett állapot feltehetően a bélfóraegyensúly felborulásának egyik formája, amelynél az élesztőgombák kerülnek túlsúlyba. A betegség élesztő-túlszaporodás néven is ismert.
Az optimális bélflóra jelentős szerepet játszik az emésztésben, a tápláló anyagok feltárásában. Érdekesség, hogy a széklet száraz tömegének 40-60%-át baktériumok alkotják, ennek fényében talán világosabb miért lényeges mi tenyészik bennünk.


A belek és az ott élő baktériumok, azaz a bélflóra egy olyan egyensúlyi állapotban vannak, amelyet külső hatások könnyen felborítanak. Ezek közül a legjelentősebb tényezők: antibiotikumok szedése, nem megfelelő takarmányozás, étkezés. Ilyen körülmények között néhány káros baktérium vagy gomba (mint pl. a candida albicans) jobban elszaporodhat a jótékony baktériumok rovására. Az egyensúly megbomlása (bélflóra egyensúly) betegségekhez vezet, melynek jelei: az ellenállóképesség csökkenése, gyenge teljesítmény, emésztési zavarok, felszívódási problémák. A vastagbélben , mai tudásunk szerint, 400-500 mikróbafaj ( baktériumok, gombák) él. Egy gramm béltartalomban kb. 1 billió baktérium fordul elõ. Más számítások szerint a felnõttek testtömegébõl 1-1,5kg-ot tesznek ki az emésztõrendszer mikróbái(baktériumok, gombák). A fertõzés elleni védelem, az immunrendszer serkentése szempontjából a Lactobacillus , a Streptococcus és a Bifidobacterium a legfontosabbak, úgynevezett „hasznos baktériumok”. Az anyatejjel táplált csecsemõknél a hasznos baktériumok, fõleg bifidobaktériumok alkotják a bélflóra zömét ( 95-98%), addig a felnõtt lakosságnál ez az arány nem éri el a 10%-t sem. A vastagbél mûködése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. A káros bomlástermékeket termelõ rothasztó baktériumok túlsúlya vastagbélrákhoz, májkárosodáshoz, irritábilis bél szindrómához ( IBS), candidiasishoz, gyakoribb bélfertõzésekhez, emelkedett vérkoleszterint hez vezethet, míg az un. „hasznos bélbaktériumok” ezt ellensúlyozni képesek. Akinek rossz az emésztése az hajlamos az élelmiszer allergiára ami megakadályozhatja a tápanyagok beépülését a szervezetbe.

Amikor antibiotikus kezelésre kényszerülünk, akkor ezt a kényes egyensúlyt borítjuk fel, a hasznos bélbaktériumok kiírtása után más, káros baktériumok szaporodnak el a vastagbélben, és így újabb betegségek, problémák, tünetek jelentkezhetnek. Az említett bakteriális egyensúlyt szintén rontja az egyoldalú táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, a stresszes életmód, az utazási izgalmak….Érdekes:Sokakban felmerülő kérdés a reklámok nyomán, hogy mi a fene az a sokat emlegetett "bifidus essensis"? A bifidus essensis az egyik tejtermék gyártó vállalat jogvédett fejlesztése, a Bifidobacterium animalis nevű baktérium DN-173010 jelzetű törzsét nevezik így. (14.) Más cégek termékeiben más baktérium található, annyi baj legyen, ez igazából nem kulcskérdés. Érdekes: kutatási eredmény, hogy a sportolók nagy fizikai terhelése, illetve a tartós pszichés stressz is a bélflóra pusztulását okozza.Ennek számos következménye van (hasmenés, visszatérő felső-légúti hurutok és húgyúti fertőzések), melyek orvosi kezelést tesznek szükségessé. Sajnos manapság az antibiotikumok és mesterséges ételek korát éljük. A számtalan vegyszer, mely permetezés során a növényekbe kerül, a rengeteg tartósítószer, szinezékanyag és mesterséges élelmiszeradalék, melyet nap, mint nap fogyasztunk, meg a számtalan különböző, kémiai úton előállított gyógyszer mind-mind támadják, s szépen lassan elpusztítják az emésztéshez nélkülözhetetlen, jótékony bélflórát.

Ha valamely gyógyszer, káros hatású élelmiszer, kemoterápia, radiológiai kezelés, betegség vagy esetleg a stressz megrongálja szerkezetét, s felborítja a kényes egyensúlyt: az puffadáshoz, emésztési problémákhoz vezethet, ennek következménye pedig az állandó fáradtságérzés és levertség lehet. A méreganyagok nem megfelelő távozása miatt a bőrön és más testrészeken is problémák jelentkezhetnek (bőrgyulladás, ekcéma), sőt az ellenálló képesség is jelentősen lecsökkenhet. Az emésztés lassulása kedvez a kórokozóknak is, melyek a karcinogén (rákkeltő) anyagok működésében is szerepet játszanak.

A funkcionális gyomor-, bélpanaszok kezdeti tünetei (teltségérzet, puffadás, savas felböfögés, étvágytalanság, székrekedés és formálatlan, pépes székletürítés, szúró és nyomó hasi fájdalom, böfögés, hányinger...) gyakran egyéb más vegetatív tünetekkel is együtt járnak. Az érintett hamarabb kimerül, alvászavarai vannak, állandó vizelési ingert érez, szédül, bizonytalan, néha ritmuszavara van...

Amennyiben a panaszok elsősorban a felhasi szerveket (gyomor, patkóbél, epe, máj, hasnyálmirigy) érintik, akkor funkcionális diszpepsziáról (emésztési zavarról) vagy irritált gyomorról, ha pedig az alsóbb emésztőszerveket érinti, irritábilis (gyulladt, érzékeny) bélszindrómáról beszélünk.

Irritált gyomorral akkor állunk szemben, ha a következő tünetek rendszeresen vagy tartósan fennállnak: gyomortáji fájdalom, korai teltségérzet, savas felböfögés, gyomorégés, hányinger, hányás, szegycsont mögötti nyomás, puffadás, székrekedés és/vagy hasmenés. Ha ezt a diagnózist szeretnénk felállítani, előtte okvetlen ki kell zárni az organikus eltéréseket. Tehát a tükrözés, az ultrahang és a komplett labor nem megkerülhető vizsgálatok.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!