Fahéj

Latin név: Cinnamomum verum (valódi fahéj), C. aromaticum (kínai fahéj)
Népies név: Indiai fahéj, Ceyloni fahéjfa, babérkasszia, kassziafahéj, fahéj

Növény leírása

Délkelet-ázsiai eredetű, 5-8 m magas, örökzöld fa. Mintegy 20 cm hosszú levelei egyszerűek és húsosak. Virágai laza fürtökbe tömörülnek. Bogyótermése sötétbarnás-vöröses. A fiatal ágak kérge jellegzetes illatú és ízű fűszer. Legismertebb fajai a valódi fahéj, valamint a kínai fahéj. A fahéj 500 m-es magasságig a délkelet-ázsiai trópusi erdőkben fordul elő. A kérgét és a leveleit hasznosítják. A valódi fahéj fiatal ágairól fejtik le a kérget, míg a kínai fahéjnál az idős ágakról és a törzsről. Ezt minden második évben elvégzik azoknál a fáknál, amelyek legalább 8 évesek. A fahéj félcsőalakú kéreg, amelyről eltávolítják a parakérget, és teaforrázatként, tinktúraként vagy porított formában használják, de a kisebb darabokból (törmelékből) vízgőz-desztillációval illóolajat állítanak elő, amelynek vörösesbarna színe és borsra emlékeztető illata van. A levelekből nyert illóolajat az illatszergyártásban, valamint különféle szájápolószerek készítésére használják.

Mire jó?

Kimutatták, hogy a fahéj, azaz a fahéj kérge görcsoldó hatású. Fokozza a nyálelválasztást és a gyomornyálkahártya és -mirigyek működését. Elősegíti az emésztést, szélhajtó, valamint oldja a gyomor és a bél görcseit. Ezenkívül hatásos még menstruációs zavarok kezelésében is. A fahéj hatékonynak bizonyul a refluxszal vagy anélkül járó gyomorhurut kezelésében és emésztési zavaroknál (hányinger, böfögés, bélgázképződés és felfúvódás). A gyomorsavtúltengést mérsékeli. Vizes kivonatát a gyomor- és nyombélfekély kezelésére használják. Ajánlják enyhe fáradtság esetén is. Külső használatát az izomgörcsök enyhítésére, ízületi és idegfájdalmak csillapítására ajánlják Fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként a kínai fahéj a tigrisbalzsam egyik alapanyaga.

Hatóanyag

A valódi fahéj kérge 0,5-2 % illóolajat, 65-80% fahéjaldehidet és 1 %-nyi eugenolt tartalmaz. A kínai fahéjban 2 % illóolaj, valamint 90 % fahéjaldehid és igen kevés eugenol van.

Érdekesség

Kínai kutatók kimutatták, hogy a fahéjaldehidben gazdag kínai fahéjból előállított illóolaj alapú készítmények mikrobaellenes hatásúak, gátolják a Clostridium perfringens, Bacteroides fragils és Bifidobacterium bifidum elszaporodását az emberi bélben. Japán kutatók szerint a fahéj rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!