Édeskömény

ÉDESKÖMÉNY (Közönséges édeskömény)

Latin név: Foeniculum vulgare var.dulce
Népies név: máltai kömény, firenzei kömény, borkömény, magyar ánizs, olasz kömény, édeskömény

Növény leírása

Évelő vagy kétéves, magas, lágy szárú növény Halvány szürkés-kékeszöld levelei többszörösen szárnyasan összetettek, finoman szeldeltek. Virágzatakétszeresen összetett, lapos ernyő. Apró virágai sárga színűek. Az édesköménynek ánizsra emlékeztető illata van. Nem szabad összetéveszteni vadon termő, keserű válfajával. Zöldes vagy barnás-szürke termése hosszúkás, végei felé keskenyedő ikerkaszat. Az édesköményt fűszernövényként termesztik, elsősorban a mediterrán országokban. A termést és a gyökeret hasznosítják. A termést a beéréskor gyűjtik be. Ipari úton vonják ki belőle az anetolt a gyógyszer-, illetve az illatszerkészítéshez. Az édeskömény termését valamint illóolaját a modern gyógyászat széleskörűen felhasználja. Előfordul, hogy az első év végén felszedett, megtisztított és megszárított gyökereket szintén hasznosítják.

Mire jó?

Az édeskömény a egyike a legrégebben termesztett növényeinknek. A nagy lakomák korában a római harcosok egészségük megőrzése érdekében vették magukhoz, a hölgyek pedig elhízás ellen fogyasztották. A növény minden része ehető a gyökerétől a magjáig. Egyike volt annak a 9 gyógynövénynek, amit egykor az angolszászok a Gonosz elleni hatalmuk miatt, mint szent növényt tiszteletek. Gyógyító sajátságai csak növelték becsületét, amikor Nagy Károly 812-ben kimondta, hogy a birodalom minden királyi kertjében termeszteni kell.
Ez a gyógynövény akárcsak az ánizs az emésztőszervek fűszernövényei, de készülnek és kapható (elsősorban Németország) belőlük készült  köhögéscsíllapító szirupok is.

Az édeskömény és az ánizs gyógyhatását elsősorban az anetolnak köszönheti. Szélhajtó, emésztést elősegítő és  enyhe görcsoldó (csecsemőteakeverék alapja), köptető, epehajtó. Enyhén antibakteriális hatású. Nőgyógyászati problémáknál - a méh ellazítására, a menstruáció meggyorsítására - valamint a klimax okozta panaszok enyhítésére ajánlott. Az édeskömény termését hagyományosan az emésztés serkentésére, az emésztési zavarok (bélgázok, gyomortáji felfúvódás, böfögés) és az ezekkel járó fájdalmak enyhítésére használják. A gyökeret salaktalanítóként tartják hatásosnak, mivel feltételezik, hogy megkönnyíti a vizeletürítést és a bélrendszerből a salakanyagok eltávolítását.

Hatóanyag

Az édeskömény termésében 6-7 %, anetolban gazdag (80%) illlóolaj van, ami ugyancsak megtalálható a csillagánizs illóolajában is. A szabványok előírják, mennyi esztragolt és fenkont tartalmazhat, amely a keserűköményre jellemző. Tartalmaz még: fehérjét és zsírosolajat, a gyökér pedig 0,6-0,7% illóolajat, amelynek fő komponense a dilapiol.

Érdekesség

Termése közkedvelt fűszer, főzelékek, saláták, halételek, mártások, teasütemények ízesítője. Fiatal levélzetéből az olaszok salátát és főzeléket készítenek. Az érett termés illóolaja kozmetikai készítmények alapanyaga, de a likőripar is hasznosítja

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!