Citromfű

Latin név: Melissa officinalis
Népies név: kerti méhfű, mézfű, méregnyomófű, citromszagú melissza

Növény leírása

Mediterrán eredetű, nálunk szorványos előfordulású növény. Hajtása bokrosodó, szára szögletes, lombja citromillatú. Nyárutón nyíló fehér vagy sárga virágai idővel megkékülnek.A lágy szárú, évelő citromfű Európa déli területein vadon terem. Felálló, gyapjas, 60-70 cm magas szára bokrosan elágazó. Átellenesen elhelyezkedő, tojásdad alakú, fűrészes szélű leveleinek erezete kidomborodik. Fehér vagy rózsaszínű virágai a levelek hónaljában álörvökben helyezkednek el. Apró, barna makkocska termése van. Ha a citromfű leveleit megdörzsöljük, jellegzetes, erős citromillatot érezhetünk. A leveleket hasznosítják, amelyeket virágzáskor (júliustól szeptemberig) gyűjtenek be, majd szabad levegőn megszárítják. Híressé vált gyógykészítmények alapanyaga.

Mire jó?

A citromfű görcsoldó és emésztést segítő tulajdonságát kísérletileg igazolták. Nyugtató, gyomorerősítő tulajdonságai miatt a fiatalság megőrzésének titkát is felfedezik ebben a gyógynövényben.Csillapítja a fejfájást, az émelygést, serkenti az emésztést. Nyugtató hatása miatt előfordul altató, feszültségoldó étrend-kiegészítőkben és béltisztító, emésztést elősegítő keverékekben is, mint a Lipo+. Elsősorban az emésztőszervrendszer gyógynövénye Ő. Illóolaja baktérium- és gombaölő hatású. Azt is kimutatták, hogy vizes kivonata vírusellenes szer, amely pl. a herpesz ellen hatásos lehet. A legígéretesebbnek azonban nyugtató hatása tűnik: a klinikai vizsgálatok bebizonyították a citromfű pszichoszomatikus tünetekre gyakorolt pozitív hatását. A citromfű hagyományos görcsoldóként emésztési problémák - renyhe emésztés, felfúvódás, böfögés, bélgázok - esetén ajánlott. Enyhe alvászavarok kezelésében is alkalmazzák, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. Társítható más, hasonló hatású gyógynövényekkel, mint pl. a hárssal, a golgotavirággal és a galagonyával.

Hatóanyag

A citromfű levele nem illékony vegyületeket: flavonoidokat, fenolkarbonsavakat, köztük rozmaringsavat stb. valamint kis mennyiségben citrálban, citronellában, gerániolban és linaloolban gazdag illóolajat tartalmaz.

Érdekesség

Kellemes aromájú, friss hajtásával ételt, ecetet, olajat, likőrt ízesítenek. A levelek hűsítik a rovarcsípéseket, fürdővízben enyhítik az ideges feszültséget. Illata vonza a méheket, ezért ha lombjával bedörzsölünk egy üres kaptárt, az hamarosan benépesül.

Szárított leveleinek azonosítása nem okoz problémát, illóolajával azonban más a helyzet. Utóbbit, kitűnő baktérium- és gombaölő, sebgyógyító tulajdonságai, valamint élénkítő, kedélyjavító hatása miatt gyakran olcsóbb termékek formájában értékesítik (citronella-illóolaj, szintetikus származékok).

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!