Articsóka

Latin név: Cynara Scolymus
Hatóanyag: cinarin
Népies név: Kerti articsóka

Növény leírása

Bogáncsra emlékeztető növény.
A mediterrán tájakon őshonos, évelő, lágy szárú növény 2 m magasra is megnőhet. Szinte egész Nyugat-Európában zöldégként termesztik. Egyenes, húsos, barázdált szárán erősen tagolt,  hamuzöld színű leveleket találunk, amelyeknek fonákja fehéres és pelyhes. A virágzatok fészekpikkelyeinek húsos tövét fogyasztják. Az articsóka liláskék, összetett virágai nagy bogáncsra emlékeztetnek. A levelét hasznosítják, amely keserű aromás anyagot, cinarint tartalmaz, valamint több enzimet és A-provitamint. Igen keserű íze miatt elsősorban különféle gyógykészítmények formájában (folyékony vagy száraz kivonat, tinktúra stb.) alkalmazzák.

Mire jó?

Emésztésre, májműködésre, epetermelő tulajdonságú, érelmeszesedés gátló és koleszterinszint szabályzó.
A kutatók 1933-ban mutatták ki először, hogy az articsóka kivonat serkenti az epe termelést, amely a májból a nyombélbe kerül. Ez a hatás különösen az emésztési zavarokkal küzdő emberek kezelésénél játszhat szerepet. Enyhíti a hasi fájdalmakat, a felfúvódást és a hányingert. Az articsóka inulint is tartalmaz, vagyis egy olyan poliszacharidot, ami csak lassan bomlik le a bélben és lassan szívódik fel. Az inulin egy prebiotikum, ami segíti a probiotikumok szaporodását azáltal, hogy táplálékul szolgál számukra. Ezért az articsóka segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében. Ez különösen cukorbetegek számára lehet hasznos.  Már az 1930-as években felfigyeltek az articsóka kivonat koleszterinszint-csökkentő tulajdonságaira. Javítja a zsírok emésztését, gátolja a koleszterin szintézisét, s ezáltal csökkenti a koleszterinszintet. A közelmúltban végzett kutatások azt is kimutatták , hogy az articsóka megakadályozhatja a zsírsavak szintnövekedését a vérben.
A cinarin, flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák a májsejtek károsodását, védik a szervezetet a salakanyagokkal szemben, és egészségmegőrző hatással bírnak.
A magas koleszterinszint és az emésztési zavarok (felfúvódás, émelygés, lassú emésztés) kiegészítő kezelésére alkalmas.

Hatóanyag

Az articsóka levele szerves-savakban (almasav, tejsav, citromsav) és fenolvegyületekben, köztük cinarinban gazdag. Tartalmaz még szekszkviterpén-laktonokat (cinaropikrin), flavonoidokat és káliumsókat.

Érdekesség

Az articsóka kivonat apigenin tartalma hajszőkítésre alkalmas.
Érdekes módon ez a kontinentális Európában már a XV. század óta élelmiszerként ismert növény csak a XX. században került a gyógynövények közé. Ekkor ismerték el az emésztőrendszerre, a májra és az epevezetékekre gyakorolt hatását, még mielőtt nemrégiben tudományosan is igazolták volna azt. Az articsóka levele e tekintetben a máriatövis (Silybum marianum) magvainak "testvére": ezek szintén májvédő anyagot tartalmaznak és többféle májbetegség kezelésében alkalmazott gyógykészítmény összetételében szerepelnek.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!