Ánizs

Latin név: Pimpinella anisum

Népies név: Ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi kömény

Növény leírása

A Közel-Keleten őshonos ánizs egynyári, lágyszárú növény. Elsősorban a mediterrán vidékeken termesztik. Felálló szárán elhelyezkedő alsó levelei kerekdedek, ép szélűek és szeldeltek, a felsők sallangosak. Fehér virágaiból apró, zöldesszürke, ikerkaszattermés képződik, amelynek illata kellemes, íze bársonyosan édes. Az ánizs apró fehér virágai ernyőt képeznek. A termést hasznosítják, amelyet a júliusi, augusztusi virágzást követően gyűjtenek be. Szárítás után fénytől és nedvességtől védett helyen kell tartani, hogy ne veszítsen hatóanyagaiból. Az ánizs termésében lévő illóolajról azt tartják, hogy elősegíti az emésztést. A vízgőzdesztillálással nyert illóolajat főleg erősen higított állapotban használják fel. Többféle gyógy- és élelmiszer- ipari készítmény, valamint alkoholtartalmú vagy alkoholmentes ital ízesítésére szolgál. Szárított termését teaforrázatként is használják.

Mire jó?

A rómaiak Toszkána rétjein termesztettek ánizst. Ünnepi lakomáik végén felszolgált különleges, fűszeres süteményüket- a mustaceus-t-ánizzsal, köménnyel és más emésztést elősegítő gyógyfűvel ízesítették, úgy gondolják, hogy ez alapozta meg azt a későbbi szokást, hogy a lakomák velejárója az ánizzsal fűszerezett kalács. Nagy Károly a IX. században rendeletben utasította királyi birtokait, hogy minden növényt, amit Szt. Gall kolostorában termesztenek, ültetni kell.Így honosodott meg az ánizy Európa minden táján. Angliában annyira felment az értéke, hogy importjára adót vetettek ki.

Az ánizs termése serkenti a tejelválasztást a szülés után, csecsemőteakeverék alapja. Kísérletek kimutatták, hogy az anetol fokozza a bélfal izmainak összehúzódását és elősegíti a légutakban a váladék termelését, valamint köptető hatása van. Az ánizs belsőleg görcsoldó és szélhajtó tulajdonságaiért javasolt, amelyek igen hatékonyak a különböző emésztési problémák, mint pl. felfúvódás, renyhe emésztés, böfögés és bélgázok kezelésében. Köhögés esetén köptetőként hatásos.  Az ánizst gyakran más, az emésztési problémáknál hatékony növényekkel (koriander, közönséges édes kömény, izsóp, stb.) együtt alkalmazzák gyógyteák vagy ivóoldatok formájában.

Hatóanyag

Az ánizs termése poliszacharidokat, flavonoidokat és főként cisz-anetol izomerben gazdag (95 %-ig) illóolajat (kb. 2 %) tartalmaz, amely elősegíti az emésztést. Az anetolnak ez a formája kevésbé mérgező, mint a transz-anetol, főként ha az előírt adagban alkalmazzák. Az ánizs termésében ezentúl zsírosolaj és kolin is található.

Érdekesség

Magját egészben vagy összetörve kenyérbe és tésztákhoz adják, virágját gyümölcssalátákhoz.
Levele fügével, datolyával és szelídgesztenyével együtt gyümölcssalátákban igen ízletes. Köretként is fogyasszuk. Szárát és gyökerét levesekbe és pörkölthöz ajánljuk.

Tört magjai potpuri illatosító.
Az ánizson kívül két másik növény is tartalmaz anetolban gazdag illóolajat: a közönséges édeskömény és a kínai csillagánizs. Az ánizs és az édeskömény illóolajának összetétele igen hasonló, a csillagánizsé viszont néhány összetevőben különbözik. A csillagánizs termése az illóolajon kívül gyantát, cserzőanyagot, zsíros olajat és cukrot tartalmaz, az édesköményé fehérjét és zsíros olajat.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!