Ananász szár

Latin név: Ananas comosus (A. sativa)

Népies név: termesztett ananász

Növény leírása

A Dél-Amerikában őshonos ananász nagytörzsű, 1 m magas évelő növény. Lándzsa alakú, húsos leveleinek széle tüskés. Virágai a tőkocsány csúcsán torzsaszerű füzért alkotnak, amelyet levélüstök zár le. Termése szorosan egymáshoz tapadó bogyókból tevődik össze. A sárga vagy pirosassárga, jellegzetes termés tetejét kis levélüstök díszit. Az ananászt Afrika és Latin-Amerika számos trópusi országában termesztik, Az érett vagy még zöld termést és a szárát hasznosítják.  A termés friss vagy szárított állapotban egyaránt fogyasztható és számos ételrecept hozzávalói között szerepel. Ekkor - főzve vagy megsütve - aromája az egyéb fűszerekével együtt érvényesül. Por és kivonat formájában is hozzáférhető.

Hatóanyag

Termése és szára bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely a fehérjelebontást (húsok, tojás, sajt) segíti elő. Termésében az A-vitamin előanyaga (béta-karotin) és C-vitamin is található.

Mire jó?

Fehérjebontó, tejalvadást segítő enzim a bromelin. A bromelin erős gyulladáscsökkentő hatású és elősegíti a szövetek regenerálódását. Hatékonyságát annak tulajdonítják, hogy gátolja az egyes prosztaglandinok kialakulását. A bromelin ezért megakadályozhatja az ezek okozta fájdalmat és gyulladást, miközben egyéb, gyulladásgátló prosztaglanidok termelését segíti elő.

A bromelin, mint fehérjebontó enzim annyiban szokatlan, hogy az emésztőrendszerből anélkül szívódik fel, hogy szerkezete megváltozna.
A bromelain lebontja az állati és emberi fehérjéket, a másik trópusi gyümölcsben, a papajában megtalálható papainhoz hasonlóan. Ezeknek a proteolitikusnak nevezett enzimeknek gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatásuk van. Ödéma esetén is segítséget jelentenek. A zöld gyümölcs hatásosnak mutatkozik a rossz emésztés javításában. Az érett gyümölcs csökkenti a gyomor savasságát és a bélgázképződést. Gyulladásgátó és a vérlemezkék összetapadását akadályozó hatása miatt sérülések és műtétek utáni ödémák kezelésére is javasolják. A bromelain lebontja az állati és emberi fehérjéket, a másik trópusi gyümölcsben, a papajában megtalálható papainhoz hasonlóan. Ezeknek a proteolitikusnak nevezett enzimeknek gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatásuk van. Ödéma esetén is segítséget jelentenek. A zöld gyümölcs étvágygerjesztő és hatásosnak mutatkozik a rossz emésztés javításában. Az érett gyümölcs csökkenti a gyomor savasságát és a bélgázképződést. Gyulladásgátó és a vérlemezkék összetapadását akadályozó hatása miatt sérülések és műtétek utáni ödémák kezelésére is javasolják.

Érdekesség

A bromelin hatása olyan erős, hogy az ananászültetvényekeny és a konzervgyárakban dolgozók védőruhát hordanak a bőrük megóvására.
Újabb kutatások: Németországban olyan kombinációs terápíát dolgoztak ki, amely drasztikusan csökkentheti a második szívinfarktus veszélyét. Azoknál a betegeknél akik minden étkezés közben kálium, magnézium és bromelain kapszulát szedtek, 95%-kal csökkent a veszély. A magnézium és a kálium erősíti a szívet, míg a bromelin megelőzi a vérlemezkék összecsapódását, valamint feloldja a fibrint, vagyis azt a fehérjét, amely vérrögök kialakulásához vezethet.

A nyers ananász nem biztosítja a bromelin terápiás mennyiséget, ezért táplálékkiegészítő szedése szükséges.  A bromelin gyulladásgátló hatása hatékony a rándulásokkal és izomsérülésekkel járó fájdalom és duzzadás kezelésében, valamint a sebek és égési sérülések gyógyításában. 700 égési sebektől szenvedő tűzoltót tanulmányozó vizsgálat során megállapították, hogy a bromelint szedők sebe kétszer olyan gyorsan gyógyult be, mint azoké akik nem szedték ezt az enzimet.

A közelmúltban, amikor a média oly sokat foglalkozott az enzimekkel, a por alakban vagy kivonatként forgalomba került száraz ananászról (a termésről és a szárról) elterjedt, hogy természetes módon fogyaszt. A bromelainnak fehérjebontó és zsírszövet romboló hatást tulajdonítottak.
A közelmúltban, amikor a média oly sokat foglalkozott az enzimekkel, a por alakban vagy kivonatként forgalomba került száraz ananászról (a termésről és a szárról) elterjedt, hogy természetes módon fogyaszt. A bromelainnak fehérjebontó és zsírszövet romboló hatást tulajdonítottak. Az előbbi be is igazolódott, az utóbbit viszont mindeddig egyetlen kísérlet sem bizonyította.

Csatlakozz hozzánk!

©2013 Laposhas.com - Lipodrink | © NATUR TANYA® - Élj a természettel!